Inschrijvingen schooljaar 2024-2025 vanaf 15 april 2024 Aanmelden
2de graad - 1de leerjaar

Toerisme

Inhoud

Toerisme is een theoretisch-praktische studierichting. Ze leert leerlingen de wereld van toerisme kennen: zowel in het binnen- als in het buitenland maken ze kennis met een brede waaier aan activiteiten, plaatsen en organisaties die gericht zijn op dienstverlening aan toeristen. Ze informeren bezoekers op beurzen en evenementen en op toeristische bestemmingen. Ze situeren toeristische plaatsen dichtbij en veraf. Ze leren toeristen begeleiden naar en op een bestemming en tijdens excursies. Ze zetten de eerste stappen in het organiseren van een uitstap voor een doelgroep en in de praktische en administratieve voorbereiding ervan.

Leerlingenprofiel

Je verdiept en overstijgt de praktische zijde van de studierichting door meer theoretische inzichten en concepten te verwerven. Je bent in staat om effectieve handelingen te stellen om concrete uitdagingen aan te pakken. Je bent sociaal en organisatorisch vaardig en hebt een sterk taalgevoel en een open houding en geest.

Je verwerft een stevige basiskennis in de brede sector van beurzen, evenementen, toerisme en recreatie. Je bent in staat om interculturele en communicatieve vaardigheden toe te passen in verschillende moderne talen om mensen te informeren en te begeleiden.

Studierichtingsprofiel

Deze richting laat je kennis maken met de toeristische sector. Op het einde van de 2de graad kan je onder begeleiding op een systematische manier informatie in verband met toeristische bestemmingen en producten (vervoer, verblijf, vermaak) opzoeken, selecteren en gebruiken. Je kan het reis- en koopgedrag van een toerist ontleden en kan overweg met de algemeen gebruikte reisdocumenten, contracten en betaalmiddelen.

Communicatievaardigheid is essentieel in de opleiding en komt via de talen (Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Duits), communicatietechnieken en informatica aan bod. Naast het spreken en luisteren, het lezen en schrijven van de talen is er ook aandacht voor klantgerichtheid, spreekdurf, vlotheid en werken met ICT-pakketten. Deze vaardigheden worden voornamelijk via oefensessies aangebracht.

De toeristische dimensie komt via de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en toerisme aan bod. Deze vakken worden zoveel mogelijk geïntegreerd aangeboden en laten de leerling kennismaken met het toerisme in al zijn aspecten. Het aanleren van technieken van administratieve verwerking zoals dat in de reisindustrie gebeurt, is een belangrijk aspect.

Overgang naar de derde graad

De logische vervolgopleiding in de derde graad is de studierichting Toerisme.

Vervolgopleidingen na de derde graad

De opleiding richt zich in de eerste plaats tot mensen die in de branche tewerkgesteld willen worden. Hierbij denken we aan reisbureaus, touroperators, luchthavens, recreatieparken, toeristische diensten van steden, hotels en dit zowel in binnen- als in het buitenland.

Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is een doorstroming naar het hoger onderwijs mogelijk, bijvoorbeeld: professionele bachelor toerisme en recreatiemanagement, hotelmanagement of communicatiemanagement.

3de jaar
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Nederlands 4
Engels 3
Frans 3
Duits 1
Spaans 1
Wiskunde 3
Natuurwetenschappen 2
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Toerisme 6
Mens en samenleving 1
ICT 1
Taalbeheersing 1
Totaal 32