VKO biedt nieuwe studierichting toerisme aan: “Het vak wint aan belangstelling”

VKO VKO biedt nieuwe studierichting toerisme aan: “Het vak wint aan belangstelling”

VKO biedt nieuwe studierichting toerisme aan: “Het vak wint aan belangstelling”

Vanaf het schooljaar 2021-2022 biedt het Vrij Katholiek Onderwijs (VKO) met toerisme een nieuwe studierichting aan. “Het is een leerrijke, boeiende en uitdagende richting”, zegt directeur Tom Van Buggenhout. Dat vond ook Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) die het obligate lint doorknipte, haar aangebracht door een drone.

“We geloven in de kracht van toerisme. Het is een goede keuze. De belangstelling groeit”, aldus Tom Van Buggenhout. “Toen de coronacrisis volop woedde hebben we goed nagedacht hoe we het secundair onderwijs verder konden moderniseren. We kwamen uit op het toerisme, dat aan belangstelling wint. In eerste instantie boden zich leerlingen van buiten de school aan, maar ook zes leerlingen van bij ons gaven aan om vanaf het derde middelbaar die richting te kiezen. We doen dit ook omdat de sector die zolang stil gelegen heeft een hart onder de riem te steken. De leerling zal bij ons een pallet aan talen kunnen leren, waaronder het Spaans. Hij krijgt een stuk humane wetenschappen mee en onder de label vaktoerisme ook wat aardrijkskunde.”

 

Nieuwe talenten nodig

Directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Lieve Boeve benadrukte dat de coronacrisis een pauzeknop heeft ingedrukt in het onderwijs. “We hebben een leervertraging opgelopen, maar onderwijs gaat niet alleen over leren. We hebben kunnen vaststellen dat de motivatie om naar school te gaan sterk gestegen is.”

Lieve Boeve heeft een band met Opwijk. Hij heeft zijn vrouw in de Sint-Paulusgemeente gevonden. Ook Piet Demunter van Brussels Airport is een Opwijkenaar. “Op de luchthaven hebben duizend van de 24.000 werknemers hun job verloren. Ik hoop dat ze na de gezondheidscrisis hun job kunnen recupereren.” Vanzelfsprekend vindt hij de toerismerichting in het VKO uitstekend nieuws. “We hebben in de toekomst nieuwe talenten nodig. Jongeren zijn meer gewonnen voor duurzaamheid.”

Ook minister Zuhal Demir heeft een band met Opwijk in de persoon van Inez De Coninck, Vlaams parlementslid en burgemeester van de gemeente. Ze was gecharmeerd door de originele inkom met reiskoffers. “We moeten heel de wereld naar hier brengen om kennis te laten maken met onze gastvrijheid, onze gastronomie, maar ook onze natuur. We zullen enorm investeren in ons toerisme. We moeten wegblijven van het massatoerisme. Vlaanderen telt 230.000 mensen in deze sector.”

Bron: www.nieuwsblad.be
28/05/2021 om 16:46 door Erik Gyselinck