Minister Demir, Katholiek Onderwijs en Brussels Airport geven startschot van richting toerisme in het VKO: “Strijd om toerist zal hevig zijn na corona”

VKO Minister Demir, Katholiek Onderwijs en Brussels Airport geven startschot van richting toerisme in het VKO: “Strijd om toerist zal hevig zijn na corona”

Minister Demir, Katholiek Onderwijs en Brussels Airport geven startschot van richting toerisme in het VKO: “Strijd om toerist zal hevig zijn na corona”

Leerlingen die volgend schooljaar overgaan naar het derde middelbaar kunnen vanaf dan in het VKO Opwijk terecht in de richting toerisme. De richting biedt jongeren veel kansen en daarom niet alleen in de toeristische sector. Minister Zuhal Demir (N-VA), Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Piet Demunter, chief business developer bij Brussels Airport, gaven samen met directeur Tom Van Buggenhout toelichting waarom er in ons land gerekend wordt op jongeren die de richting toerisme volgen.

Het VKO Opwijk telt momenteel meer dan 1.200 leerlingen. Een deel daarvan zal vanaf 1 september in het derde jaar de richting toerisme kunnen volgen. “Een heel leerrijke en boeiende studierichting die veel zaken van andere richtingen combineert”, vertelt directeur Tom Van Buggenhout. “En zeker en vast ook een uitdagende studierichting. De kansen op de arbeidsmarkt zijn ook ruim. De meest logische vervolgopleiding is er uiteraard eentje binnen de toeristische sector. Maar door de brede algemene vorming en bijvoorbeeld ook het immense talenpakket is een richting binnen taal en letterkunde ook mogelijk. Bij de richting komen aardrijkskunde, economie en andere culturen aan bod.” Vanaf het derde jaar biedt het VKO een twaalftal richtingen aan binnen de studiedomeinen STEM, economie en organisatie, maatschappij en welzijn en taal en cultuur.

 

Moderniseren

Het invoeren van de richting toerisme komt er gedeeltelijk door de lockdown, waarbij de school vrijgekomen tijd gebruikte om het onderwijsaanbod te moderniseren. “Maar wij geloven ook echt in de kracht van toerisme”, zegt Van Buggenhout. “Toerisme brengt mensen voor een deel toch ook wel samen en het helpt om andere culturen te ontdekken.”

 

Inschrijvingen

Interesse in de richting toerisme is er ook alvast. “We hebben al een aantal leerlingen van buiten onze school die zich hebben ingeschreven, maar in ons tweede jaar hebben ook al zes leerlingen laten weten dat ze met honderd procent zekerheid de richting toerisme zullen volgen”, luidt het. En die leerlingen stond al onmiddellijk een fijne verrassing te wachten. Om enerzijds de richting toerisme maar anderzijds de toeristische sector zelf in de kijker te zetten werden ook Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir, Lieven Boeve, directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en Piet Demunter, Chief Business Developer Brussels Airport, uitgenodigd om te duiden hoe belangrijk toerisme voor ons land is.

Met een drone werden boarding passes aangevlogen die de minister mocht verwijderen, een alternatief voor het klassieke lintjesknippen. De drie gasten overhandigden de passen aan de tweedejaars die volgend jaar toerisme zullen volgen. Demunter, zelf ook Opwijkenaar, beloofde de leerlingen alvast een bezoek aan Brussels Airport om te proeven van het leven achter de schermen van onze nationale luchthaven.


Investeren in toerisme

Demir zelf benadrukte dat toerisme meer dan ooit belangrijk is. “De strijd om de toerist zal na corona hevig zijn”, klonk het. “Veel steden en landen hebben dan ook al campagne’s gelanceerd. Ook wij strijden mee, maar in eerste instantie mikken we op onze buurlanden. Nadien trekken we ruimer. Sowieso gaan wij niet voor het massatoerisme, iets dat ik mij bij het begin van de legislatuur heb voorgenomen. De kleine verborgen parels op vlak van natuur, kunst of het culinaire vlak willen we in the picture zetten om toeristen naar ons land te lokken. Met de Vlaamse regering zullen we dan ook blijven investeren in toerisme.”
Make-a-Wish

Tussen elke speech bracht Ode, leerlinge in het zesde jaar latijn, telkens een nummer met haar viool. “Zij heeft het de afgelopen jaren niet altijd gemakkelijk gehad op vlak van gezondheid, maar dankzij haar vechtlust is ze er bovenop gekropen”, verklaarde Van Buggenhout. “Make-a-Wish beloofde haar dat ze mocht optreden in de Koningin Elisabethzaal, maar daar staken de coronaregels een stokje voor. Daarom willen wij haar nu in de bloemetjes zetten en haar een podium aanbieden.”

Bron: www.hln.be
28-05-21 om 18:16 door Tom Vierendeels